Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.12.2011 08:31 - Лекарски гаф при всяко десето раждане в София Доктори без договор оперират по клинични пътеки
Автор: tigar4y Категория: Новини   
Прочетен: 1045 Коментари: 0 Гласове:
0



 20.12.2011image Лекарски гафове, некачествени грижи и лошо отношение са установени при всяко десето раждане в София. Над 70 нарушения са били открити в акушеро-гинекологичните болници в столицата. Това е установила спешна проверка на инспектори от Националната здравноосигурителна каса, разпоредена от нейния управител д-р Нели Нешева по повод смъртта на двете млади майки пред септември. Инспекторите са разследвали общо 777 раждания от 1 август до 31 октомври. Проверени са болниците „Шейново“ , общинската АГ болница „Св. София“ и частната „Св. София“, „Токуда“ , „Св. Анна“, Втора градска, болница  „Вита“, клиниката „Д-р Щерев“, „Майчин дом“ и „Лозенец“.

 

В проблемните случаи са засечени нарушения най-вече по отношение на условията и реда за оказване на медицинска помощ, обясни експертът от здравната каса Милена Бояджиева. Имаме данни за жени, вкарвани за раждане  в родилната зала, не е направен Васерман за сифилис, което е абсолютно задължително. Други три пациентки са изписани преждевременно, независимо че са били с патологично покачващи се стойности на левкоцитите в кръвта и застрашително понижаващо се ниво на хемоглобина в кръвта. Една жена пък, раждане със секцио, което по същество е операция, е изписана с  много високо ниво левкоцити и спиране на антибиотиците два дни по-рано от предвиденото.

 

Десет жени пък са оперирани по клинична пътека, заплащана от НЗОК, но от

 

специалисти, които на практика нямат договор с касата

 

Това означава, че ако се бе случило нещастие с тези пациенти, персонално трудно може да отговаря доктор, разясниха юристи. Независимо от това, въпросните операции са отчетени в касата и болницата си е взела парите. При десет операции пък в медицинските журнали въобще не е посочено кой анестезиолог е слагал упойките.

 

Куп нарушения са засекли проверяващите в медицинската документация. Най-често докторите не си дават труд да попълват изцяло формуляра от епикризата, който остава задължително приложен към историята на заболяването в болницата. Освен това не се вписва как точно е лекувана пациентката и последователността на направените й манипулации. Обичайна практика е епикризите да не се издават в деня на изписването, а да се налага жените или техни близки да бият път до болниците по няколко пъти впоследствие, за да ги вземат. В две от болниците липсват ценоразписи за раждане при избран лекар и екип, а са обявени само

 

цените за ВИП услуги, които варират от 1500 до 2500 лева

 

За всяко отделно нарушение НЗОК е наложила санкции от 200 до 500 лева.

 

Проверяващите засекли и случай, в който бременна е платила 900 лв. за избор на екип за секцио, но е платила и 500 лева за раждане във вода, независимо че бебето е извадено с операция.   “Шейново” няма да обжалва глобата за Деяна Акушеро-гинекологичната болница „Шейново” няма да обжалва актовете, наложени й от Изпълнителна агенция „Медицински одит” по случая с починалата 19-годишна родилка Деяна Георгиева. Това съобщи заместник-директорът на здравното заведение д-р Румен Велев. Той допълни, че в лечебното заведение се чака да постъпи самият акт за санкциониране от агенцията. На 14 декември председателят на комисията по здравеопазване в Столичния общински съвет доц. Лиляна Еленкова каза, че болницата ще обжалва констатациите от проверката за смъртта на Деяна, тъй като тя не е починала в болничното заведение. От агенцията „Медицински одит” припомниха, че младата майка е била изписана със сепсис от АГ болницата, не са й направени и важни изследвания.

 

Деяна Георгиева роди на 12 септември, а на 24 октомври почина, като през този период беше приемана в други три болници, освен в „Шейново”.


Тагове:   болници,   лекарски гаф,


Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: tigar4y
Категория: Лични дневници
Прочетен: 32646
Постинги: 28
Коментари: 6
Гласове: 28
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930